Bekijk hersenletsel eens van de andere kant

jansanders_small

Omdenken:

 

Jan Sanders is een bijzondere man met een heldere missie. Zijn doel: hersenletsel eens van de andere kant bekijken en juist aandacht hebben voor de voordelen van hersenletsel. De voordelen? Van hersenletsel? Ja. Jan is het helemaal eens met Johan Cruijff. Ieder nadeel heb zijn voordeel

Zo verwoordt Jan het zelf:

“Wat een doffe ellende nietwaar, dat hersenletsel-gedoe! Hierover kun je vele boeken vol schrijven en dat is dus ookal gebeurd. Google het maar eens… ook daar word je beslist echt niet vrolijker van. Daarom wil ik aandacht besteden aan de voordelen van Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH).

Je kunt als “hersenkneusje”, zoals ik mijn lotgenoten vaak liefkozend noem, natuurlijk blijven hangen in alle ellende van je hersenbeschadiging. Je kunt jezelf daarom eens extra verwennen, jezelf koesteren en liefhebben en daar is ook helemaal niks mis mee. Heerlijk! Ook kun je je omgeving vragen, al dan niet bewust, om meer en veel medelijden, medeleven, begrip en aandacht. Ook heerlijk! Maar daarna? En dan?

Ik wil mensen daarom uitnodigen om uit deze relatieve comfortzone te stappen en te kijken en te ontdekken wat er allemaal nog wel mogelijk is voor jezelf met NAH. En dan niet in de eerste plaats wat je ondanks je hersenletsel nog wel kanmaar veel meer wat je juist dankzij je hersenletsel kan! Dat is even schakelen maar zeker de moeite waard.

Ik zelf heb nu zo’n 16 jaar NAH dus heb ik ruim de tijd gekregen en genomen ook om de voordelen hiervan te kunnen en mogen ontdekken. Toen ik deze voordelen begon te ontdekken, vond ik dat wel wat apart, raar, gewaagd, vreemd. Zo van: Gedraag je Sanders! Dat hoort niet! Doe ff normaal man! Je hebt hersenletsel, weet je wel! Maar nu, vele jaren later, geniet ik er uitbundig van. Hieronder mijn eigen top 4 van wat de voordelen van hersenletsel wat mij betreft zijn:

  • Ik vind nu bijna niets meer vanzelfsprekend maar heel veel, vaak heel bijzonder.
  • Ik verbaas mij dagelijks vele malen over dit (tijdelijke) aardse leven.
  • Ik geniet enorm, veel meer dan vroeger voor mijn hersenletsel, van alles wat er wel goed is.
  • Door het gemis van twee zintuigen (proeven en ruiken) als gevolg van mijn hersenletsel, maakt mijn grootste zintuig en grootste orgaan, mijn huid, heerlijke overuren ter compensatie.

En dit alles voelt als een enorme rijkdom. Voor mij zijn dit de voordelen van mijn hersenletsel.”

Enkele wetenschappers van het vakblad The Neuroscientist pleiten voor een nieuwe discipline, de positieve neurologie. Die richt zich juist op de positieve gevolgen van hersenbeschadiging. Klinische neurologen, zo betogen ze, focussen vooralsnog vrijwel uitsluitend op wat patiënten na een hersenletsel niet meer kunnen. Ze verliezen uit het oog dat ons plastische brein na een letsel soms uitzonderlijk sterk wordt in vaardigheden die zich in andere regionen ophouden. Dit is voor patiënten eigenlijk veel relevanter. Jan heeft dit met zijn persoonlijk verhaal kracht bijgezet. Zet eens een andere bril op en kijk naar de voordelen van hersenletsel.

 

Bron: http://omdenken.nl/hersenletsel/#comments

Dit bericht is geplaatst in Nieuws en heeft als onderwerp , .

Reacties zijn gesloten.