De NaHderkring: activiteiten voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel

“Ik voel me hier geaccepteerd om wie ik ben”

Veenendaal, mei 2011. Twee keer per week arriveert een groepje mensen van maximaal 12 mensen bij de NaHderkring in Veenendaal. Per scootmobiel, regiotaxi, soms lopend. Deze mensen hebben gemeen dat ze allemaal een (lichte) hersen-beschadiging hebben opgelopen in hun leven. Zo kreeg  Myrte, een vrouw van 58, enkele jaren geleden een beroerte en woont sindsdien in een aanleunwoning. Sinds twee jaar komt ze wekelijks naar de NaHderkring, en dat doet haar goed. Myrte: “De sfeer is gemoedelijk. Ik voel me geaccepteerd om wie ik ben. De handicap staat niet voorop maar wordt ook niet vergeten. Je hoeft je niet stoerder voor te doen dan je bent.”

Mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) hebben een hersenbeschadiging opgelopen. Meestal is die veroorzaakt door een ongeval, beroerte, hersentumor, multiple sclerose, cerebrale infecties of zuurstoftekort. Na de revalidatie in het ziekenhuis komen ze thuis. En dan vallen ze vaak in een gat. Ze kunnen niet meer wat ze vroeger deden en zitten vaak ook anders in hun vel. Slechte concentratie, moeilijk bewegen en spreken of veranderde relaties, iedereen loopt er op een andere manier tegenaan dat zijn hersenen niet meer werken zoals vroeger. Soms zijn de gevolgen ook helemaal niet zichtbaar, wat het extra moeilijk maakt om je draai te vinden.
Hun verstandelijke vermogens  zijn mensen met NAH niet kwijt. Ze blijven graag actief, maar wel op hun eigen manier en in hun eigen tempo. Speciaal hiervoor kunnen ze terecht bij de NaHderkring. Een plaatselijke, kleine activiteitengroep voor volwassenen met niet-aangeboren hersenletsel. Hier kunnen ze lotgenoten ontmoeten, ervaringen uitwisselen en uitproberen wat ze graag willen doen.

Sommige deelnemers willen creatief bezig zijn. Zij gaan bijvoorbeeld tekenen, zijde beschilderen, cadeautjes maken. Vooral kleine handvaardigheden. Maar er zijn ook mensen die blij zijn dat ze gewoon even de deur uit kunnen en bij de NaHderkring hun koffie drinken en de krant lezen. Het hangt helemaal af van de behoefte en belangstelling van de cliënt. Voor deelname aan NaHderkring is wel een indicatie nodig van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ).
Frans, een man van zestig, stelde zich ten doel computergebruik onder de knie te krijgen. Hij kreeg na een beroerte te maken met de overgang van een heel actief leven – een eigen bedrijf – naar thuiszitten met beperkte mogelijkheden. Zijn vrouw, tevens zijn mantelzorger, hoorde tijdens haar cursus mantelzorg over de NaHderkring. Samen vroegen ze een indicatie aan en nu verkent Frans hier, op zijn gemak, de mogelijkheden van het wereldwijde web. “Literatuur is mijn grote hobby. Inmiddels weet ik digitaal allerlei biografieën en recensies te vinden.”

Frans leert dit mede dankzij een vrijwilliger, die niet moe wordt van drie of meer keer hetzelfde uitleggen. De professionele begeleiders zijn gespecialiseerd in mensen met NAH. De NaHderkring is namelijk een onderdeel van Boogh. En Boogh biedt mensen met een niet-aangeboren hersenletsel en mensen met lichamelijke beperkingen begeleiding bij activiteiten en arbeidsre-integratie.

Wilt u meer weten over de NaHderkring? U kunt terecht op www.nahderkring.nl of www.boogh.nl en telefonisch op nummer (0348) 44 24 66. Wilt u contact met de coördinator van de NaHderkring, dan kunt u bellen met Margreet Timmers op nummer 06 10 95 40 52.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws en heeft als onderwerp .

Reacties zijn gesloten.