Handi en Handifon

Handi is een hulpmiddel voor mensen met een cognitieve beperking, die ondersteuning nodig hebben bij het vergroten van hun onafhankelijkheid, het scheppen van structuur in de dagelijkse bezigheden en het omgaan met abstracte concepten. Handi helpt bij het indelen van tijd, herinneren van taken en instructies en het omgaan met geld. Daarnaast heeft Handi enkele functies om stress te verminderen.

Handi kan ondersteuning bieden op school, op het werk, bij het boodschappen doen, etc. Handi is een standaard pocket pc met speciale software. De software bevat een groot aantal symbolen en synthetische spraak.

Kalender
Dit is de belangrijkste functie van de Handi, een flexibele agenda met duidelijke en gestructureerde informatie. De resterende tijd voor een afspraak, gebeurtenis of taak wordt getoond in de vorm van stippen, gebaseerd op het principe van het kwartierklokje. Elke stip duidt een kwartier aan, bij acht stippen duurt het nog 2 uur of langer voordat de afspraak begint. Als de ingestelde tijd bereikt is, laat de Handi een alarm horen en zien. Voor belangrijke taken, zoals het innemen van medicijnen, kan Handi om een bevestiging vragen dat de taak is volbracht. De kalender heeft bovendien een timerfunctie, die gebruikt kan worden om bij te houden hoeveel tijd bijv. de rijst nog moet koken. Alle taken in de kalender kunnen voorzien worden van pictogrammen en door de synthetische stem worden uitgesproken.

Notities
Handi kan ook gebruikt worden voor het opslaan van tekst- of spraaknotities. Tekstnotities kunnen door de spraaksynthesizer worden uitgesproken. Spraaknotities worden eenvoudig opgenomen met de natuurlijke stem. Deze functie is bijv. handig voor het opslaan van boodschappenlijstjes.

Album
De albumfunctie kan verschillende fotoalbums bevatten, waardoor de gebruiker kan bladeren. Dit kunnen traditionele fotoalbums zijn, bijv. over een bezoek aan de dierentuin, maar het kan ook nuttig zijn om stap voor stap instructies (bijv. koffie zetten), een routebeschrijving, of een boodschappenlijstje weer te geven in de vorm van een foto’s. Bij elke foto kan een gesproken toelichting opgenomen worden.

Calculator
De calculator helpt de gebruiker met eenvoudige rekentaken: optellen, aftrekken, delen en vermenigvuldigen. De speciale prijscalculator kan voor de gebruiker vragen beantwoorden als “Heb ik nog genoeg geld om dit te kopen?” en “Wat moet ik aan wisselgeld terugkrijgen?” De prijscalculator toont de bedragen in de vorm van briefjes en munten.

Communiceren
De Handi bevat ook een eenvoudige communicatiehulp waarbij de plaatjes kunnen worden uitgesproken door de synthetische stem of opgenomen spraak.

Noodplan
De noodplanfunctie stelt de gebruiker in staat actie te ondernemen in een noodsituatie. Een lijst van telefoonnummers van familieleden en hulpdiensten kan ingeprogrammeerd worden. Wanneer de gebruiker op de noodknop drukt, worden op het scherm instructies getoond wat te doen.

Muziekspeler
Tenslotte heeft de Handi een muziekspeler. Deze functie kan kalmerend werken, maar ook de concentratie van de gebruiker verhogen.

Handifon
Handifon is de uitgebreidere versie van de Handi, met een ingebouwde telefoon en camera. Naast een auditief alarmsignaal heeft deze versie ook een trilfunctie. De software biedt de volgende extra functies:

Bellen en sms’en
Met de Handifon is het mogelijk op een eenvoudige manier telefoongesprekken tot stand te brengen en te sms’en. Het kiezen of onthouden van een telefoonnummer wordt vereenvoudigd doordat men slechts een foto hoeft te kiezen. De foto’s worden ook getoond bij binnenkomende gesprekken. Sms-berichten kunnen voorgelezen worden door de synthetische stem. Behalve met tekst, kunnen berichten ook samengesteld worden met behulp van pictogrammen. De ontvanger ziet het bericht dan als tekst. Ontvangen tekstberichten kunnen naar pictogrammen omgezet worden.

Noodplan
De Handifon heeft een uitgebreidere noodplanfunctie. Telefoonnummers en sms-berichten kunnen vooraf ingeprogrammeerd worden, zodat deze met een druk op de knop gebeld of verstuurd kunnen worden. In het sms-bericht kan ook de gps-locatie van de gebruiker worden vermeld.

Camera
Het maken van foto’s is eenvoudig. Foto’s kunnen toegevoegd worden aan contacten, aan activiteiten in de agenda, of opgeslagen worden in het fotoalbum, bijv. als geheugensteun.

Handifon Kalender Handifon Kalender: activiteitweergave Handifon Album Handifon Prijscalculator Handifon Sms
Kalender Kalender: activiteit Album Prijscalculator Sms

Instellen Handi en Handifon
Instellingen, afspraken en contacten kunnen direct op de pocket pc ingevoerd worden. Functies die de gebruiker niet wil of kan gebruiken, kunnen verborgen worden. De Handi en Handifon worden bovendien geleverd met de pc-software Handitools. Hiermee kunnen de functies Beeldspraak en Album ingericht worden, en kunnen eigen afbeeldingen, geluiden en muziek op de Handi kunnen worden gezet.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws en heeft als onderwerp , .

Reacties zijn gesloten.