Hersenscan kan Alzheimer voorspellen

BAARN – Een MRI-scan van de hersenen kan de ziekte van Alzheimer herkennen jaren voordat de eerste symptomen zich openbaren. De ontdekking is een belangrijke doorbraak in het onderzoek naar dementie, menen Amerikaanse deskundigen.

De ontdekking werd gedaan door neurologen van het Massachusetts General Hospital en het Rush University Medical Centre, die onderzoek doen naar het ontstaan van Alzheimer.

Hersendikte
Voor het onderzoek werden de hersenscans van 65 patiënten van 65 jaar bestudeerd, die bij aanvang van de studie normale hersenactiviteit vertoonden. Door de scans voorafgaand aan het onderzoek met elkaar te vergelijken, bemerkten de neurologen een verschil in de dikte van bepaalde hersengebieden tussen de patiënten.

Door de hersenscans van patiënten afzonderlijk naast elkaar te leggen, kwamen de neurologen tot de ontdekking dat de dikte van bepaalde hersengebieden van invloed blijkt te zijn op het ontstaan van Alzheimer. De MRI-scan onthulde een krimp van de hersengebieden, die in eerder onderzoek al met dementie in verband zijn gebracht.

‘Dikke hersenen gunstig’
Twintig procent van de patiënten met hersenen van gemiddelde dikte ontwikkelden in de loop der jaren Alzheimer. Van de mensen met ‘dunne’ hersenen was dit zelfs 55 procent. Maar geen enkele patiënt met ‘dikke’ hersenen ontwikkelde de ziekte.

“De mensen, die ‘normaal’ zijn, zijn niet echt ‘normaal’,” aldus Leyla deToledo-Morrell, professor aan de Rush University Medical Center. “Zij vertonen de eerste signalen van de ziekte al, maar zijn cognitief nog niet getroffen.”

Voorspelling 10 jaar van tevoren
De studie toont aan dat de eerste signalen van dementie opgepikt kunnen worden, lang voordat de ziekte het geheugenbeïnvloedt. Volgens de onderzoekers betekent dit dat de verdunning van de hersenen al een decennium voor symptomen als vergeetachtigheid zich openbaren, waargenomen kan worden.

Door: Eveline de Ruiter
Bronnen: Neurology – 14-04-2011

Dit bericht is geplaatst in Nieuws en heeft als onderwerp .

Reacties zijn gesloten.