mantelzorg DE MEDEWERKER regio Gelderse Vallei

De Medewerker heeft een nieuwsbrief gepubliceerd met interesante artikelen over mantelzorgactiviteiten. De medewerker publiceert artikelen die gelden voor alle mantelzorgers. Voor mantelzorgers van mensen met NAH zal een gedeelte van de artikelen interessant zijn.

Hieronder het openingsartikel

Respijtzorg: tijd voor ontspanning

Een middag voor jezelf. Een weekend weg. De verantwoordelijkheid, de zorgen, de drukte loslaten om tijd te nemen voor ontspanning en iets leuks te doen. Dat is waar deze nieuwsbrief over gaat.

Respijtzorg is voor veel mensen een nog onbekend begrip. Taalkundig gezien komt ons woord ‘respijt’ van het franse ‘repit’, wat in het woordenboek omschreven wordt als: “het onderbreken van een moeilijke situatie om op adem te komen”.
Hiermee wordt direct duidelijk waarom het begrip ‘respijt’ zo belangrijk is voor mantelzorgers; vooral voor hen die dagelijks en intensief zorgen voor hun partner, kind, vader, moeder of andere dierbare naaste.
Met het inzetten van respijtzorg wordt de zorg tijdelijk overgenomen door anderen, waardoor je even tijd krijgt voor jezelf.

Vormen van Respijtzorg

Respijtzorg kan geleverd worden door iemand uit je naaste omgeving, zoals vrienden of familie. Daarnaast zijn er verschillende mogelijkheden om de zorg (voor een deel) tijdelijk of voor langere tijd over te laten nemen.
Voor respijtzorg die vanuit de AWBZ gefinancierd wordt, heb je een indicatie nodig van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) en je betaalt een eigen bijdrage. Ook is het mogelijk deze geïndiceerde zorg in te kopen met een Persoonsgebonden Budget (PGB). Verder zijn er steeds meer zorgverzekeraars (ZV) die een vergoeding bieden voor mantelzorgarrangementen en vervangende mantelzorg.

Klik hier om de nieuwsbrief te bekijken.

Dit bericht is geplaatst in NAH cafe en heeft als onderwerp .

Reacties zijn gesloten.