Petra: Ik kan ’s ochtends de dag al doodmoe beginnen

Petra Oudshoorn (46) kreeg 12 jaar geleden een herseninfarct. Na een lang revalidatieproces heeft ze zich erbij neergelegd dat ze de rest van haar leven last houdt van ernstige vermoeidheid. Petra: ‘Het moeilijkste is het onbegrip van medemensen. Als ik zit te puffen omdat ik niet meer op mijn benen kan staan, krijg ik te horen: stel je niet zo aan. Dat doet me echt zeer!’ De Hersenstichting begon deze week met een voorlichtingscampagne, juist om meer begrip voor de vermoeidheid van beroertepatiënten zoals Petra te krijgen.

Nederland telt naar schatting 500.000 mensen met niet-aangeboren hersenletsel. De helft houdt er levenslang ernstige vermoeidheidsklachten aan over. De vermoeidheid wordt veroorzaakt doordat de hersenen schade hebben opgelopen. Betrokkenen omschrijven hun klachten als een afgematheid en een gebrek aan energie, zonder aanwijsbare reden. Uitrusten of slapen helpt vaak niet. Hun accu is soms al op als de dag moet beginnen.

Petra: ‘Ik schaam me elke keer als ik aan vreemden moet uitleggen wat ik allemaal dagelijks aan klachten heb. Ik heb geleerd om naar mensen die vertrouwd zijn, eerlijk te zijn over hoe ik me voel. Waar ik dag in, dag uit baat bij heb is: de dag goed plannen en overzien. Vanmorgen bijvoorbeeld ben ik met een vriendin naar de Apenheul geweest. Vanmiddag wilde ze nog even gaan winkelen. Dat lukt dan niet. Eén activiteit per dag is me meer dan genoeg. Daarna kan ik zomaar op de bank een dutje doen.’

Petra vindt dat ze enorm boft met haar werkgever die haar handicaps accepteert. Ze kan rond 10 uur beginnen en rond 3 uur ’s middags is haar energie echt op. Hij heeft haar passend werk gegeven waar ze erg blij mee is. ‘Je kunt thuis sip en zielig zitten zijn maar er is daar niemand die je bij de hand pakt. Ik heb geleerd om positief in het leven te blijven staan en om elke dag te genieten van kleine dingen die me overkomen’.

De Hersenstichting wil de betrokkenen en hun familie informeren over de grote impact van vermoeidheid op het dagelijks leven en hen suggesties geven om beter met de klachten om te gaan. De campagne omvat radiocommercials, uitingen in dag- en weekbladen bladen en online activiteiten. Een informatiekaartje Vermoeidheid na hersenletsel is gratis aan te vragen viawww.hersenstichting.nl of via tel. 070-3024747.

Bron: hersenstichting

Dit bericht is geplaatst in Nieuws en heeft als onderwerp .