Taalstoornis na beroerte snel behandelen

Behandeling van een taalstoornis als gevolg van een beroerte moet snel na het incident beginnen. Dr. Marjolein de Jong-Hagelstein vergeleek twee veelgebruikte behandelingen.

Getroffen

Een beroerte is de meest voorkomende oorzaak van afasie: een taalstoornis door schade in de hersenen. Elk jaar worden zo’n 10.000 mensen hierdoor getroffen.

Woorden kwijt
Patiënten met afasie hebben moeite woorden te vinden. Ze zien een schaar, afwasborstel of hark, maar kunnen het voorwerp niet benoemen. Bij de ernstigste vorm kan een patiënt helemaal niet meer communiceren.

Twee therapieën
Een therapie om afasie te behandelen is cognitief-linguïstische therapie: taaltechnische oefeningen op het niveau van woordklanken, woordbetekenissen of zinnen. Daarnaast is er communicatieve therapie. Daarbij leert iemand pragmatisch hoe hij of zij het beste contact onderhoudt met de omgeving.

Vergeleken
Welke behandeling is het beste? Marjolein de Jong-Hagelstein vergeleek 85 patiënten die óf zes maanden cognitief-linguïstische therapie hebben gevolgd óf zes maanden communicatieve therapie. Hun behandeling startte drie weken na de beroerte.

Gelijk verbeterd
Patienten gingen met beide therapieën even snel vooruit in hun mondelinge communicatie. Op specifieke onderdelen leek de cognitief-linguïstische therapie beter dan de communicatieve therapie.

Veel vooruitgang
Bij patiënten met de ernstigste stoornis bleek de mondelinge communicatie aanzienlijk te verbeteren in de eerste zes maanden na de beroerte. Bovendien leek cognitief-linguïstische therapie bij deze groep effectiever te zijn dan communicatieve therapie.

Tegenspraak
De Rotterdamse bevindingen spreken het gangbare idee tegen dat patiënten met ernstige afasie waarschijnlijk geen baat hebben bij cognitief-linguïstische therapie en dat communicatieve therapie bij hen de voorkeur verdient.

Niet wachten
Dr. De Jong-Hagelstein betoogt dat behandeling van patiënten met ernstige afasie zo snel mogelijk na het incident moet beginnen. Zij is 28 oktober gepromoveerd aan de Erasmus Universiteit Rotterdam op haar proefschrift Woordvindstoornissen in afasie: diagnose en behandeling.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws en heeft als onderwerp .

Reacties zijn gesloten.