Van revalidatie naar thuissituatie

 

Hoe kan het nog beter voor mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel?

Voor revalidanten is de kliniek een veilige en beschermde omgeving. Ze zijn vertrouwd met het behandelteam en de verpleging staat 24 uur per dag voor ze klaar. In de thuissituatie is dat anders en daar worden revalidanten zo goed mogelijk op voorbereid. Toch schatten medewerkers van De Vogellanden in dat het voor revalidanten met complexe NAH niet altijd voldoende is. Het project ‘Van Revalidatie naar Thuissituatie’ is in september 2011 gestart om de inzet van mantelzorgers en ambulante begeleiding te verbeteren bij mensen met complexe NAH. Het doel is om de overgang van kliniek naar huis voor deze doelgroep gemakkelijker te maken.

Na een klinische opname in De Vogellanden is het voor mensen met NAH (Niet Aangeboren Hersenletsel) niet alleen maar mooi en plezierig om weer naar huis te gaan. Het is een kwetsbaar en confronterend moment. Door niet-zichtbare cognitieve stoornissen zoals verminderde aandacht, concentratie en initiatief is het ontslag een lakmoesproef. Kunnen revalidanten met alle vaardigheden die ze in het centrum hebben geleerd zich thuis staande houden?

Vertrouwensband

De eerste periode thuis moeten de revalidant en zijn omgeving, partner, kinderen en andere naasten, leren met de veranderde situatie om te gaan. Om de overgang goed te laten verlopen hebben mensen met NAH iemand nodig op wie ze kunnen terugvallen in de thuissituatie. Iemand die ze kennen en vertrouwen en iemand die weet hoe ze het beste begeleid kunnen worden. Daarvoor wordt de ambulant begeleider ingezet van Interakt Contour of Professionals in NAH.

In de poliklinische fase begeleiden zowel het behandelteam van De Vogellanden als de ambulante begeleider. Het belangrijke voordeel van de ambulant begeleider is dat hij ook aan huis komt. Bovendien blijft de ambulant begeleider in beeld als de poliklinische behandeling is afgelopen.

In het verleden ontmoetten revalidanten hun ambulant begeleider pas na ontslag: een abrupte overgang. Door het project ‘van Revalidatie naar Thuissituatie’ wordt dat nu anders. Er zijn afspraken gemaakt met organisaties die ambulante begeleiding bieden aan mensen met NAH: Interakt Contour en Professionals in NAH.

Vroege kennismaking

Voortaan ontmoeten revalidanten met complexe NAH hun ambulant begeleider ruim zes weken voor het ontslag. Door vroegtijdige inzet wordt de vertrouwensband met de ambulant begeleider opgebouwd vóórdat de revalidant de beschermde omgeving van de kliniek verlaat. Het projectteam verwacht dat daardoor revalidanten met NAH minder snel in de het spreekwoordelijke gat vallen. Gebeurt dat toch, dan worden ze in ieder geval goed opgevangen.

Een ambulant begeleider ondersteunt mensen met NAH zowel op het cognitieve, het praktische als op het emotionele vlak. Bijvoorbeeld bij het opruimen van het huis, het maken van een dagschema, of het betalen van rekeningen. Ondersteuning bij cognitieve veranderingen kan bestaan uit het leren omgaan met geheugenproblemen, het ondersteunen bij het maken van een vaste dagstructuur, het vinden van een passende dagbesteding of het onderhouden van (nieuwe) sociale contacten. Denk bij emotionele begeleiding vooral aan ondersteuning bij het verwerken en het omgaan met de partner of de kinderen. Net als bij de behandelaren in het revalidatiecentrum staat bij de ambulant begeleider het stimuleren van de zelfredzaamheid van de persooon met NAH voorop.

Dit bericht is geplaatst in Ambulante begeleiding, Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.